Metingen smartphone fijn stof in Nederland

29 oktober 2014

In de zomer van 2013 deden duizenden Nederlanders mee aan het experiment om op heldere dagen met hun smartphone fijn stof te meten. Dat deden ze door een speciaal apparaatje voor de camera van hun smartphone te schuiven, een zogenoemd iSPEX-opzetstukje.

Het was de vraag of die metingen nut zouden hebben, maar dat blijkt nu wel het geval. Het systeem werkt nauwkeurig en kan volgens deskundigen een waardevolle aanvulling vormen op professionele fijnstofmetingen.

Goedkoop

Het iSPEX-team ontwikkelde de nieuwe meetmethode die relatief goedkoop is. Door het apparaatje voor de camera van hun smartphone te plaatsen, konden de deelnemers foto’s maken van de blauwe lucht en het fijn stof dat in de lucht zat. De gegevens komen goed overeen met de data van satellieten en wetenschappelijke instrumenten op de grond.

“Op deze manier kunnen we waardevolle gegevens verzamelen op plaatsen die op dit moment niet worden gedekt door de professionele meetapparatuur”, zegt teamleider Frans Snik.

Fijn stof bestaat uit minuscule deeltjes in de lucht, waarvan de eigenschappen moeilijk te meten zijn. Meer kennis over fijn stof is belangrijk om het effect op bijvoorbeeld gezondheid, vliegverkeer en klimaat te kunnen bepalen.

 

Bron: De Telegraaf

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Categorieën:

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit