Luchtkwaliteit in de fitness

06 november 2014

Uit een recent onderzoek is gebleken dat de luchtkwaliteit in heel wat sportzalen slechter is dan de buitenlucht. Te diep inademen in een fitnessruimte zou dus wel eens slecht voor je gezondheid kunnen zijn.

Tijdens de piekuren hangen er in een fitnessruimte grote hoeveelheden stof, methanal en koolstofdioxide in de lucht. Vooral in afgesloten ruimten waar groepslessen plaatsvinden is het probleem sterk aanwezig. Wanneer de luchtkwaliteit erg grote hoeveelheden van deze stoffen bevat, maakt het je workout bovendien moeilijker. Wanneer je te veel koolstofdioxide inademt, zal je sneller moe en uitgeput zijn. Daarnaast kan het ook kortademigheid en astma-aanvallen veroorzaken.

De oorzaak van de slechte luchtkwaliteit is volgens de onderzoekers te wijten aan slechte ventilatie, het gebruik van sterke schoonmaakmiddelen en ook de sporters zelf. Het feit dat je tijdens een sportsessie vaak diep inademt, zorgt er natuurlijk ook voor dat je meer van deze verontreinigde stoffen inhaleert en ze dieper in je longen terechtkomen.

De slechte luchtkwaliteit is echter geen excuus om stil te blijven zitten. Inactiviteit zal namelijk veel meer schade berokkenen dan slechte lucht inademen. Wel raden de wetenschappers aan om een ruit of deur open te zetten in de fitnessruimte wanneer dat mogelijk is en ook regelmatig buiten te sporten. Het bos of het platteland zijn hiervoor ideaal.

Bron: HLN

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Categorieën:

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit