Hoe werkt het mobiel meetstation van Joaquin?

08 september 2014

Om de luchtkwaliteit beter in kaart te brengen heeft Joaquin 4 internationale meetstations van de volgende generatie opgezet in Noordwest Europa. De stations bevinden zich in Antwerpen, Amsterdam, Leicester en Londen. Om de kwaliteit van de metingen te garanderen heeft Joaquin ook een mobiel meetstation gebouwd dat om beurten bij elk meetstation passeert. Dat rondreizende meetstation gaf Joaquin ook de mogelijkheid om het in te zetten als communicatiemiddel om het brede publiek te informeren over luchtkwaliteit, de gezondheidseffecten en de maatregelen die je zelf kan nemen.

Het meetstation werd hiertoe volledig aangekleed in de stijl van www.properelucht.be en bij elk bezoek van een meetstation werd er een evenement aangekoppeld. Amsterdam beet de spits af waar het meetstation in mei 2013 aan de ingang van de bibliotheek stond. Voorbijgangers kregen een rondleiding in het meetstation door één van onze experten of ze konden buiten in real-time kijken wat er gemeten werd in de lucht aan de bibliotheek. Tegelijkertijd ging er binnen in de bibliotheek een reeks lezingen door over luchtkwaliteit in Noordwest Europa en de maatregelen die verschillende bestuursniveaus nemen.

Het tweede evenement vond plaats in Leicester begin 2014, naast de klokkentoren in het stadscentrum. De “Cleaner Air, Better Health”-campagne draaide op volle toeren en de bezoekers kregen een rondleiding en werden geïnformeerd over luchtkwaliteit en wat ze er zelf aan kunnen doen. Tegelijkertijd konden de aanwezig kinderen kleurplaten inkleuren en een knuffelbeertje meenemen.

In juni 2014 vond er een reeks evenementen plaats in Brighton, aan de Britse kust. Eerst was de meetwagen te zien op de zeedijk en een aantal weken later op het Big Bang event. Op beide evenementen werd iedereen door onze medewerkers geïnformeerd over de gevolgen van luchtverontreiniging en wat ze er zelf aan kunnen doen. De kinderen konden tekeningen maken die op facebook geplaatst werden, de mobiele website bekijken met onder andere een kleine quiz en de erg populaire “Cleaner Air, Better Health”-knuffelbeertjes meenemen. Het mooie weer en de knappe kustlijn zorgde voor heel succesvolle evenementen.

Het afsluitende evenement zal plaatsvinden in het kader van Antwerpen Autovrij op zondag 14 september. De Antwerpse binnenstad is dan volledig autoluw, met talrijke kraampjes verspreid over de gekende toeristische plaatsen. Op de Meir zal alles draaien rond mobiliteit en dat is waar je Joaquin zal terugvinden in de stand “Propere lucht in de stad” (op de hoek van de straten Meir en Wapper). We zullen er rondleidingen geven in het mobiele meetstation, spelletjes voorzien voor de kinderen, informeren over hoe iedereen zelf kan bijdragen tot onze luchtkwaliteit en tonen wat Antwerpen doet om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren.

 

 

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Tags

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit