Hoe beschermen we onszelf tegen luchtvervuiling?

04 september 2014

Blootstelling aan verontreinigde lucht is moeilijk te voorkomen maar je kan in bepaalde situaties je eigen blootstelling wel beperken. Hier vind je enkele tips die verandering teweeg kunnen brengen.

– Stop met roken. De hoeveelheid fijn stof die je via sigarettenrook inademt, is vele malen hoger dan de hoeveelheid fijn stof die je door luchtverontreiniging inademt.

– Ventileer. De lucht in huis is meestal van slechtere kwaliteit dan de lucht buitenshuis omdat er verschillende bronnen zijn die de binnenlucht verontreinigen. Dit komt bij de eventuele verontreiniging die al in de (buiten)lucht aanwezig was. Daarom is het goed te zorgen voor een continue ventilatie (voortdurend afvoeren van vuile lucht en aanvoeren van verse lucht) en de woning goed te luchten (kortstondig een grote, maar frisse luchtstroom creëren door bijvoorbeeld het wijd openzetten van ramen en/of deuren die in contact staan met de buitenlucht). Als je de mogelijkheid hebt, kan je het best ventileren en luchten aan de zijde van je woning waar weinig of minder verkeer langskomt. Kan dit niet, laat dan voor en na de piekuren de frisse lucht binnen. Houd nooit alle ramen de hele dag gesloten.

– Verplaats je slim. Ook binnen dezelfde stad kunnen grote verschillen in luchtkwaliteit aangetroffen worden. In een drukke straat blijven vervuilende stoffen die door het verkeer worden uitgestoten vaak hangen en is de luchtkwaliteit zeer slecht, terwijl aan de achterkant van gebouwen die langs drukke straten liggen de luchtkwaliteit reeds veel beter zal zijn.

Vooral de concentraties van verkeersgerelateerde luchtverontreiniging kunnen binnen een stad zeer sterk variëren van zeer hoog vlakbij een weg met veel verkeer naar 10 keer lager op 100 m van die weg. Daarom kan je best fiets- of wandelroutes uitstippelen langs wegen met minder verkeer. Zo mag je er vanuit gaan dat je veel minder luchtvervuilende stoffen zal inademen.

Bron: Joaquin

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Tags

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit