Gezonde lucht is absolute must in je woning

06 juni 2014

Iedereen kent wel het gevoel als je binnenloopt in een slecht geventileerde ruimte. Het ruikt er muf en het is er zeker geen aangename plaats om te verblijven. Slechte lucht binnenshuis kan zelfs gezondheidseffecten veroorzaken. Gezonde lucht is een absolute noodzaak om je woning gezond te houden.

Ziek worden van slechte lucht

Zonder verse lucht in je woning stapelen schadelijke stoffen en vocht zich op. Die kunnen leiden tot klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën, astma en hoesten. Bronnen (zoals tabaksrook, luchtverfrissers, lijmen, verven, pesticiden, …) binnenshuis zoveel mogelijk vermijden en ventileren om de ongezonde stoffen af te voeren, zijn de beste manieren om de binnenlucht gezond te houden.

In een woning komt vocht vrij door o.m. ademen, koken, douchen, afwassen en de was drogen. Als de lucht teveel vocht bevat, kunnen schimmels en huisstofmijten zich gemakkelijk ontwikkelen. Ze produceren stoffen die klachten zoals hoest en verstopte neus kunnen veroorzaken. Mensen met allergieën en astma kunnen meer klachten krijgen. Vooral mensen met problemen aan de luchtwegen en kinderen zijn extra gevoelig.

Schadelijke stoffen in een woning zijn ook afkomstig van bouwmaterialen, lijm en weekmakers uit meubels en vloerbedekking, van activiteiten die binnenshuis plaatsvinden en van producten zoals schoonmaakproducten, luchtverfrissers, bestrijdingsmiddelen, printers en roken.

Hoe op te lossen?

Er zijn twee oplossingen voor dit probleem: ventileren en verluchten van je woning.
Ventileren vervangt de vochtige en vervuilde binnenlucht door verse buitenlucht. De buitenlucht komt binnen via ventilatieroosters, een kipraam of een klapvenstertje boven een groot raam. Een ventilatiesysteem voert de vervuilde binnenlucht af.

Verluchten is het wijd openzetten van vensters en/of deuren, zodat op korte tijd een relatief grote hoeveelheid lucht ververst wordt. Het effect van verluchten is ongeveer 20 minuten na het sluiten van de ramen weer weg.

Verluchten is nodig als je klust in huis (verven en lijmen), rookt, bestrijdingsmiddelen gebruikt, of ook tijdens en na het gebruik van schoonmaakmiddelen, meerdere maanden na de aankoop van nieuwe kasten en meubelen, na een nacht slapen, na het douchen of baden, koken of tijdens het drogen van wasgoed in huis, en ook wanneer veel mensen aanwezig zijn, zoals bij een feestje. Zelfs als de buitenlucht vervuild is, is het verstandig om 24 uur per dag te ventileren. Langs een drukke weg ventileer je dan wel best niet tijdens de spitsuren, en liefst niet aan de kant waar de weg ligt.

Een goed geïsoleerd huis moet ook goed geventileerd worden. Door te ventileren hou je het binnenmilieu gezond en bespaar je nog eens op verwarming: vochtige lucht warmt minder snel op dan droge lucht. Je verbruikt dus meer energie om een woning met vochtige binnenlucht te verwarmen.

Je kan het vochtgehalte gemakkelijk beperken. In de keuken laat je na het koken de dampkap best nog een kwartier aanstaan. Kies een geluidsarme dampkap om geluidshinder te vermijden. In de badkamer zet je na het douchen een venster open of de ventilator aan als deze niet automatisch aanslaat.

Luchtzuiveraars, luchtdrogers of luchtbevochtigers zijn zeker geen vervanging voor ventilatie. Luchtzuiveraars volstaan niet om een goede luchtkwaliteit te verzekeren, vooral niet als er sterk vervuilende bronnen in het huis aanwezig zijn of als er onvoldoende ventilatie is. Ze bieden weliswaar een oplossing voor stof, maar niet voor geurtjes en ook niet om het zuurstof- en vochtgehalte te regelen. Luchtdrogers of luchtbevochtigers pakken enkel het vochtgehalte in de lucht aan, maar zijn geen oplossing om het zuurstofgehalte te regelen of geurtjes aan te pakken.

Bron: Medisch Milieukundig Netwerk (Mart Verlaek, beleidsmedewerker Departement LNE)

 

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Tags

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit