Fijn stof gelinkt aan autisme en schizofrenie

10 juni 2014

Uit een studie gepubliceerd in het vakblad Environmental Health Perspectives blijkt dat luchtvervuiling jonge hersenen danig kan irriteren dat het later voor psychische problemen zorgt.

Wanneer muizen van twee weken oud werden blootgesteld aan fijn stof, vertoonden hun hersenen een vorm van beschadiging die overeenstemt met hersenschade die wordt vastgesteld bij mensen met autisme en schizofrenie.

Dat betekent nog niet dat luchtvervuiling autisme of schizofrenie veroorzaakt, benadrukt Deborah Cory-Slechta, professor milieugeneeskunde aan de uiversiteit van Rochester. Onderzoek op muizen laat zich immers niet altijd vertalen naar mensen. Maar Cory-Slechta stelt wel dat de onderzoeksresultaten kunnen leiden tot een reglementering inzake de kleinste vervuilde luchtdeeltjes.

‘Het gaat om primaire preventie’, stelt ze. ‘Misschien moeten we de zaken anders gaan reglementeren. Wat luchtvervuiling betreft, moeten we misschien gaan focussen op het meten en monitoren van de ultrafijne deeltjes.’

Toch mogen we niet te kort door de bocht gaan, aangezien het om zeer complexe ziekten gaat. ‘Zoals bij vele complexe aandoeningen, is er niet één oorzakelijke factor’, meent Cory-Slechta. Al decennialang wordt onderzoek verricht naar het verband tussen luchtvervuiling en hart- en longziekten. Het effect ervan op de hersenen is een relatief nieuw onderzoeksdomein.

‘Voor cardiovasculaire ziektes is het duidelijk dat lagere waarden van luchtvervuiling een gunstige invloed hebben. Nu zeggen we dat luchtvervuiling niet enkel het hart en de longen treft, maar ook het brein.’

Bron: De Morgen

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Categorieën:

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit