Airbezen project helpt bij bewustmaking fijn stof

23 november 2014

In Antwerpen werd gedurende twee maanden een onderzoek uitgevoerd rond luchtvervuiling aan de hand van een aardbeiplantje. De resultaten zijn al meermaals het onderwerp van discussie geweest.

Twee maanden geleden werden duizenden Antwerpenaren uitgenodigd om een aardbeiplantje bij hen thuis, in de tuin, op de vensterbank of op het terras te verzorgen. Na afloop werden de blaadjes geknipt en opgestuurd. Uiteindelijk kon van bijna 700 plantjes de meetwaarden worden genomen en die resultaten werden onlangs meegedeeld. Uit het onderzoek blijkt dat luchtvervuiling overal in de stad aanwezig is en duidelijk gerelateerd is aan het verkeer.

“Ook waar trams en treinen passeren is de vervuiling groter, net als op plaatsen waar werven zijn of wegenwerken uitgevoerd worden en waar industrie aanwezig is. Ook opmerkelijk is dat de luchtkwaliteit heel fel kan verschillen van straat tot straat. In smalle straten met hoge huizen is de vervuiling veel hardnekkiger dan in brede lanen met bomen en een middenberm waar de wind meer spel heeft”, zegt professor Samson van de Universiteit van Antwerpen.

“Het is in elk geval zo dat Airbezen zeker iets in gang heeft gezet. Er wordt veel over gesproken, onder meer in scholen. Dat leidt tot een betere bewustmaking van het probleem van fijn stof zodat de politiek dat niet meer onder de mat kan vegen. Het wordt serieus genomen, want ook in het Vlaams Parlement werd er al een vraag gesteld naar wat er als gevolg van onze meetresultaten moet gebeuren.”

Bron: GVA

 

 

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Categorieën:

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit