7 feiten over luchtvervuiling

05 januari 2015

Onze luchtkwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Niet dat we de enige zijn: binnen Europa overschrijden we samen met 10 andere landen de normen voor bepaalde stoffen en ook buiten Europa gaat het er niet altijd even zuiver aan toe. Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie brengt slecht nieuws: luchtvervuiling doodt meer mensen dan eerst gedacht. Zeven straffe feiten op een rijtje.

1. Aantal doden door luchtvervuiling in 2012: 7 miljoen
Daarmee is 1 op 8 overlijdens jaarlijks wereldwijd te wijten aan luchtvervuiling.

2. Vervuilde binnenlucht is dodelijker dan vervuilde buitenlucht
Zeker als je het wereldwijd bekijkt: 4,3 miljoen doden door vervuiling binnenkamers, versus 3,7 miljoen doden door vervuilde buitenlucht. Omdat er ook mensen zijn die sterven aan een combinatie van de twee vervuilingen mag je de cijfers niet zomaar optellen om aan het totaal aantal doden door luchtvervuiling te komen.
Dat zijn er een pak meer dan de vorige cijfers (uit 2008): respectievelijk 1,9 en 1,3 miljoen. Omdat toen niet werd gecontroleerd voor mensen die werden blootgesteld aan de twee bronnen en omdat enkel stedelijke vervuiling (niet die van bijvoorbeeld landbouw) werd gemeten, zijn de cijfers echter moeilijk vergelijkbaar.

3. Zwaarst getroffen regio: Zuid-Oost-Azië
5,9 miljoen van de 7 miljoen doden werden geteld in Zuid-Oost-Aziatische regio’s. Peking is een gekend slachtoffer van smog, net als Tokio en New Delhi, maar ook Kathmandu lijdt onder vervuilde lucht. Negen van de tien meest vervuilde landen liggen in Azië… het tiende land is Congo.

4. Voornaamste doodsoorzaak: hartziekten
Verrassend genoeg is een longziekte of een ander mankement aan iets verbonden met het ademhalingsstelsel niet de voornaamste doodsoorzaak van luchtvervuiling. Wat dan wel: ischemische hartziekten (hartaandoeningen door verstopte en geblokkeerde aders) en beroertes (herseninfarten ontstaan door verstopte aders): ze zijn elk goed voor 40 procent van de doden door vervuilde binnenlucht, en 26 en 34 procent door vervuilde buitenlucht.

5. Kinderen lijden meer onder vuile buitenlucht
Drie procent van de overlijdens door vervuilde binnenlucht zijn kinderen die bezwijken aan een acute ontsteking van de onderste luchtwegen. Bij vervuiling buiten loopt dat op tot 12 procent.

6. Vuile vuurtjes veroorzaken vervuilde binnenlucht
Binnenskamers koken en verwarmen met vuurtjes op kool, hout en uitwerpselen zorgen voor vervuilende lucht binnen, zeker als er ook slecht wordt verlucht.

7. De vier belangrijkste oorzaken van vervuilde buitenlucht
Het verkeer (met name dieselmotoren, zeker zonder roetfilter), industrie, de gezinnen maar ook verven en lijmen zijn de voornaamste oorzaken van de vervuilde buitenlucht.

Bron: Newsmonkey

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Categorieën:

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit