China wil minder vuurwerk voor het ‘Jaar van de Geit’

19 februari 2015

Het afsteken van vuurwerk mag dan al een eeuwenoude traditie zijn om het Chinese nieuwe jaar in te luiden. Toch vraagt de Chinese overheid om het dit jaar met wat minder te doen. En dit wegens haar moeizame strijd tegen luchtvervuiling,

Tientallen steden heb zelfs een regelrecht verbod uitgevaardigd op het afschieten van vuurwerk. Waarnaast heel wat andere steden de verkoop geheel of gedeeltelijk aan banden gelegd heeft.

In Peking ontvangen mensen sms-berichten van hun telefoonmaatschappij tegen het afsteken van vuurwerk. En ook lokale kranten en websites pikken deze waarschuwingen gretig op.

Toch verwacht de door de overheid gecontroleerde ‘China Daily’ dat de heldere lucht boven Peking op nieuwjaar opnieuw zwaar vervuild zal raken door vuurwerk, tot op het hoogst mogelijke niveau op de lokaal gehanteerde luchtkwaliteitsindex. Door de huidige windstille weersomstandigheden zou het nog tot later deze week duren vooraleer de luchtkwaliteit opnieuw verbetert.

Ondanks de waarschuwingen en het aan banden leggen van de verkoop, worden lokale vuurwerkverkopers echter nog steeds overspoeld met klanten.

De Chinese hoofdstad staat onder heel wat druk om iets te doen aan haar luchtkwaliteit, die tot de slechtste in heel China behoort. Vorig jaar nog, lanceerde Peking plannen om de verbranding van houtskool terug te dringen tegen 2020.

China is nog steeds voor 60% van de totale energieproductie en 80% van de elektriciteitsproductie afhankelijk van steenkool. In november verbond president Xi Jinping zich ertoe, de continue aangroei van broeikasgassen om te buigen tegen 2030.

Bron: AP

 

Did you enjoy this post? Get Properelucht updates via email...

If you liked this post, please join over 75,000 people who receive exclusive weekly online air quality news and tips, and get a FREE COPY of our eBook, “Indoor Air Quality: It’s Important For Your Family Health!

Categorieën:

Geen categorie

GERELATEERDE ARTIKELS

Alles wat je moet weten over luchtkwaliteit